Posted on

Citromos torta

citromos_torta_3

Citromos torta krémes cukormázzal

Egy igazi tavaszváró, könnyed sütemény a citromos torta, mellyel a mediterrán napsütést varázsolod a konyhádba. Töltsd meg szeretteid hasát és szívét ezzel a szuper könnyű, lágy csodával húsvétra, vagy további különleges alkalomra!
A friss citrom ízével és a mérsékletesen adagolt cukorral megfűszerezett lágy krém tökéletes koronája a citromos tortának.
Ezzel a különleges tortával bármely napot ünnepélyessé varázsolhatsz.
Arasd le az elismerés koronáját a legzamatosabb tortával, amit valaha készítettél!

A citromtorta jellemzői:
– szuper krémes
– könnyed, friss íz
– nem túl édes
– tökéletesen habos
– a világ legjobb citromos tortája

Ez a torta könnyen elkészíthető, és nincs szükség különleges hozzávalókra. A végeredmény azonban valódi különlegesség.
Ebben a formában nem diétás sütemény, de néha megengedhetünk magunknak egy kis édes kényeztetést. Ha energiacsökkentett formában szeretnéd elkészíteni, cseréld le a cukrot és a lisztet fitt összetevőkre.

Az összetevőkről:

Süteményliszt. Könnyebb és szellősebb, mint a szokásos liszt, ezért ajánlott a torta tésztájához. Ha nincs süteményliszted, akkor saját magad készíthetsz normál lisztből és kukoricakeményítőből. Lásd lentebb az arányokat.
Író. Segít puha, könnyű tésztát alkotni.
Tojásfehérje. Fontos elem a torta habos állagához.
Citromhéj + kivonat. Az ízbombák. A citromkivonat koncentrált íze hozzájárul a tökéletes ízhez.
Vaj. Gazdag ízt, és szájban olvadó állagot ad.
Tejszínes mascarpone krém. Ez biztosítja a krémességet, mely tökéletesen harmonizál a citromos ízzel.
Porcukor. A citromlével összekeverve az édes és a savanyú íz jó barátságot köt elcsábító íz formájában.

Hozzávalók
citromtorta tésztájához:
2 1/4 csésze süteményliszt *
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 1/4 csésze zsírszegény író
4 nagy tojás fehérjéje
1 1/2 csésze kristálycukor
2 teáskanál reszelt citromhéj
8 ek sózatlan, lágy vaj
1/2 teáskanál tiszta citrom kivonat, vagy ½ citrom leve

a citromtorta krémjéhez:
250 gramm mascarpone
8 evőkanál puha vaj
2 + 3/4 csésze porcukor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen reszelt citromhéj
1 teáskanál tiszta vanília kivonat
csipetnyi só

Elkészítés:
1. Szitáld össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só).

2. Külön tálban keverd össze az írót és a tojásfehérjét.

3. Egy harmadik edényben keverd össze a cukrot és a citrom héját (ezzel felszabadul a citrom íze), Add hozzá a tejszínt, a vajat és a citromkivonatot.

4. Add hozzá az előzőleg összekevert száraz és a nedves hozzávalókat is, felváltva a kettőt.
A masszát felezd el és öntsd két, sütőpapírral bélelt formába, majd simítsd el a tetejét. 30-35 percig süsd 180 °C-on. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e teljesen. Hagyd szobahőmérsékletre kihűlni.

5. Keverd habosra a citromos krém hozzávalóit (vaj, mascarpone, porcukor, citromlé, citromhéj, vanília, só) és tetszés szerint díszítsd vele a tortát.

6. Kb. 40 percig hagyd a hűtőszekrényben dermedni a tortát.
Szeleteld és élvezd! ☺

Megjegyzések
Ha nincs süteményliszted, elkészítheted úgy, hogy kimérsz 2 + 1/4 csésze normál lisztet, kiveszel belőle 5 evőkanál lisztet, majd hozzáadsz 5 evőkanál kukoricakeményítőt. Ezután szitáld át a keveréket! A süteményliszt mennyisége 2+1/4 csésze maradjon.

A sütemény tésztáját 1 nappal korábban meg lehet sütni: teljesen lehűtjük, majd légmentesen becsomagoljuk és szobahőmérsékleten tároljuk.

A krémet is elkészíthetjük egy nappal előbb: tegyük a hűtőszekrénybe légmentesen lezárt edénybe.

A kész torta szeletelve lefagyasztható, és így akár 2 hónapig is eltartható. Fogyasztás előtt hagyjuk kiolvadni.

Tálaljuk szobahőmérsékleten. Ha lehetséges, szobahőmérsékleten tálald a tortát a legjobb citromíz elérése érdekében. Mivel hűtőszekrényben tároltuk, ezért fogyasztás előtt a konyhapulton pihentessük 10-15 percig.

Forrás (robot fordítással, videós segítséggel)

citromos_torta_2

Kreatív dekor és ajándék termékeket itt találsz

Aktuális ajánlataink

  • nagymama_viragai_boge

    Egyedi ajándék nagymamának

    1 700 Ft
    Tervezés